14 Ocak 2016 Perşembe

Somonu Bir de Böyle Deneyin



Artık her sabah uyandığım da bugün Beren' e en sağlıklı ne yedirebilirim diye düşünürken buluyorum kendimi... Artık her mevsim, her sebze ve meyveye ulaşabilsek bile ben  mevsimi olan meyve ve sebzeyi tercih ediyorum kesinlikle... Elimden geldiğince sebze ve etli yemekleri öğünler arası değiştirmeye çalışıyorum... Bugün ise gündüz sebze yiyen Beren için, akşam balık yapmaya karar verdim... Ve balık olarak da somon balığını seçtim... Size hem somonu sevmeyenler için sevdirecek tarifimi hem de faydalarını kendimce anlatmak isterim... İnsan beyninin yüzde 60'ı yağdan oluşuyormuş ve bilim adamları bu yağın en azından yüzde 30'luk kısmının Omega 3 yağ asitlerinden oluştuğu kanısında. Ve biz Omega 3 yağ asitlerini vücudumuza sadece yediklerimiz aracılığıyla alabiliyoruz, yani vücudumuz kesinlikle üretmiyor. Omega 3'ün bulunduğu gıdaların başında ise somon gibi yağlı balıklar yer alıyor. Büyümekte olan çocuklarımız da sürekli Omega 3 alımına ihtiyaç duyuyor. Özellikle zeka gelişimi için Omega 3 fazlasıyla önemli, tabi ki biz yetişkinler için de çok önemli ve aynı zaman da konsantrasyonları korumayı sağlıyor. Mümkünse hafta da en az 2 kez somon balığı yemek, yetişkinlerin beyin fonksiyonlarını koruma konusunda şanslı olduğunu gösteriyormuş. Gelelim somon balığını size sevdirmeye :) Öncelikle kişi sayısına göre somon filetoları 250-300 gram arası hazırlattım... Fileto somonun alt kısmını değil, üst yani sırt kısmını ya da kuyruk kısmındaki filetoyu tercih edin, balıkçı bu kısmın daha lezzetli olduğunu söyledi.
Öncelikle fırın tepsisini biraz yağladıktan sonra ince halkalar şeklinde kestiğim soğanları dizdim, üzerlerine aroma ve lezzet vermesi icin defne yapraklarını koydum ve üstüne kekik serptim sonrasında  yıkadığım somonlarımı dizdim.. Balıkların arasına renkli biberlerimi ve elma dilimi şeklinde kestiğim patateslerimi serpiştirdim... Son olarak da ayrı bir kasede canım annem'in yazın ne emeklerle hazırladığı domates sosundan 2-3 kasık ve biraz da domates salçasını  karıstırdım sonrasında bu karışımı balıklarımın üzererine döktüm. Önceden ısıttığım 200 derece fırınıma koydum. 25-30 dakika pişme süresi sonrasında iştahsiz hicbir yemeği sevmeyen Beren'im bayıla bayıla balığını yedi:) Onun bir lokmayı iştahla yemesi bile benim icin her yorgunluğa değer :) şiddetle denemenizi tavsiye ediyorum;)

İlginizi Çekicek Yazılar

4 yorum:

  1. hamile olarak benim de yemem gerek sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kesinlikle öyle, inanılmaz faydalı... Hatta al bademimi gel bi gün ben size yaparım:)

      Sil
    2. olur yaparız canım :)

      Sil
  2. yarasın zeka küpüne :)
    maşallah berenime

    YanıtlaSil